Pawilon herbaciany
Stowarzyszenie Drogi Herbaty SENSHIN-KAI
Stowarzyszenie SENSHIN-KAI powstało dzięki inicjatywie japońskiej nauczycielki herbaty, Etsuko Yamaguchi, która od ponad czterdziestu lat szerzyła kulturę swego kraju podczas licznych wizyt w Polsce. Kraków przyciągnął jej szczególną uwagę, a współpraca z Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha zaowocowała utworzeniem w 2001 roku regularnie ćwiczącej grupy. W 2007 roku Stowarzyszenie zostało oficjalnie uznane za część Chadō Tankōkai, będącego elementem struktury szkoły Urasenke. Dzięki staraniom profesor Yamaguchi organizowane są cykliczne warsztaty, a jej polscy uczniowie mają możliwość dalszego kształcenia się na specjalnym kursie dla obcokrajowców w szkole Urasenke w Kioto.
Profesor Etsuko Yamaguchi zmarła 14 grudnia 2017, w wieku 89 lat. Od 2017 roku uczniami krakowskiej filii szkoły Urasenke opiekuje się pani profesor Michiru Sugimoto.
Przyjęta nazwa – senshin – oznacza „czyste serce”, serce wolne od zmartwień codziennego świata; przepełnione pokojem, który osiągamy dzieląc się czarką herbaty z przyjaciółmi; serce otwarte na ludzi, pokonujące bariery języka, kultury, czasu i odległości. Chanoyu (czyli dosłownie „wrzątek na herbatę”) łączy w sobie wiele elementów japońskiej sztuki – kaligrafię, układanie kwiatów, ceramikę, architekturę czy poezję. Uczy cierpliwości, wytrwałości i umiejętności współpracy; dobrych manier i etykiety przy podejmowaniu gości. Ta wciąż żywa i rozwijająca się kultura – czy też droga, droga herbaty – chadō, zmienia sposób postrzegania przez nas świata i pozwala na chwilę odetchnąć od trudów codzienności.
Zapraszamy serdecznie na kwartalne spotkania herbaciane, gdzie oprócz pokazu parzenia herbaty prowadzone są wykłady poświęcone tej tradycji.
Profesor Etsuko Yamaguchi zmarła 14 grudnia 2017, w wieku 89 lat. Od 2017 roku uczniami krakowskiej filii szkoły Urasenke opiekuje się pani profesor Michiru Sugimoto.
Przyjęta nazwa – senshin – oznacza „czyste serce”, serce wolne od zmartwień codziennego świata; przepełnione pokojem, który osiągamy dzieląc się czarką herbaty z przyjaciółmi; serce otwarte na ludzi, pokonujące bariery języka, kultury, czasu i odległości. Chanoyu (czyli dosłownie „wrzątek na herbatę”) łączy w sobie wiele elementów japońskiej sztuki – kaligrafię, układanie kwiatów, ceramikę, architekturę czy poezję. Uczy cierpliwości, wytrwałości i umiejętności współpracy; dobrych manier i etykiety przy podejmowaniu gości. Ta wciąż żywa i rozwijająca się kultura – czy też droga, droga herbaty – chadō, zmienia sposób postrzegania przez nas świata i pozwala na chwilę odetchnąć od trudów codzienności.
Zapraszamy serdecznie na kwartalne spotkania herbaciane, gdzie oprócz pokazu parzenia herbaty prowadzone są wykłady poświęcone tej tradycji.