W tokijskiej restauracji

Kulinarna tokijska podróż prelegentki – Olgi Podsiadło – trwała rok. Opowieść, którą podzieli się podczas spotkania, utkana będzie z wrażeń towarzyszących jej w trakcie wizyt w licznych restauracjach, kawiarniach i yatai – japońskiej wersji street foodów. Prelegentka opisze kulinarny savoir-vivre obowiązujący w Kraju Kwitnącej Wiśni. Poznamy elementy charakterystyczne dla japońskiej tradycji kulinarnej, przyswoimy podstawowe zasady etykiety oraz zwroty językowe stosowane podczas spożywaniu posiłków. Dowiemy się również, jak wygląda praca w japońskiej restauracji „od kuchni”.

Olga Podsiadło – autorka cyklu fotografii ilustrujących życie mieszkańców japońskich metropolii, stworzonego podczas dwuletniego pobytu w Tokio i Sendai. Dwukrotna stypendystka uczelni Tokyo Gakugei Daigaku i Tohoku Daigaku, gdzie przy merytorycznym wsparciu mentorów akademickich pogłębiała swoją specjalizację w zakresie współczesnych drzeworytów, kaligrafii i języka japońskiego. Pracownik Działu Edukacji Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha. Hobbystycznie szlifuje umiejętności kucharskie, które nabywała pod opieką japońskich szefów kuchni.

Prelekcja odbędzie się w przestrzeni wystawy Tokio. Smok i Smok w piątek 25 października w godz. 18.00–19.00. Dynamika spotkania dostosowana będzie do młodzieży i osób dorosłych. Zgłoszenia prosimy wysyłać na adres mailowy edukacja@manggha.pl, w tytule wiadomości wpisując: „W tokijskiej restauracji”, a w treści podając imię, nazwisko, nr tel. oraz wiek zgłaszanego uczestnika. Z uwagi na limitowaną liczbę miejsc (maksymalnie 30 osób), zachęcamy do wcześniejszej rezerwacji.

Udział w spotkaniu umożliwia bilet zakupiony w dniu wydarzenia według obowiązującego cennika muzealnego, uprawniający do zwiedzenia aktualnych wystaw dostępnych dla zwiedzających w godz. 10.00–18.00.

Ważne: w dniu prelekcji bilety można nabyć w kasie Muzeum najpóźniej o godz. 17.45.

PATRONAT HONOROWY

KONSUL HONOROWY JAPONII
W KRAKOWIE

NEWSLETTER
!Wypełnij to pole
!Wypełnij to pole