15 sierpnia 2020 Muzeum Manggha nieczynne

Shinto: Kami No Michi

Gorąco polecamy Państwa uwadze film dokumentalny zatytułowany Shinto: Kami No Michi, który Muzeum Manggha objęło swoim patronatem! Trailer zapowiadający film znajduje się do obejrzenia tutaj.

Shinto: Kami No Michi to przeplatająca się historia kapłanki oraz kapłana shinto na tle bezprecedensowych wydarzeń związanych z abdykacją japońskiego cesarza Akihito w roku 2019.

Shinto było właściwie niedostępne dla twórców filmów dokumentalnych do tej pory. Film opowiada o życiu publicznym i prywatnym dwóch kapłanów Shinto ukazując ich radość, humor i poświęcenie, ale także pokazując „od kuchni” jak działa unikalna, japońska filozofia.

W tym filmie poznajemy Hiroko, kapłankę służącą w świątyni Dazaifu Tenman-gu, gdzie czczony jest zdeifikowany Michizane Sugawara. Michizane był jednym z najpopularniejszych japońskich poetów żyjących w IX wieku. Przyglądamy się też Kazu, kapłanowi służącemu w świątyni Hakozaki, gdzie czczony jest Hachiman - bóstwo łucznictwa i wojny. Po drodze, doświadczamy wykwintnego połączenia pięknej japońskiej architektury i natury obecnego w każdej świątyni.


Obserwujemy życie duchowe naszych bohaterów w ich świątyniach - na przykład oglądając wyjątkowe wesela Shinto, ceremonie parzenia herbaty, występy Noh (rodzaj klasycznego japońskiego dramatu tanecznego) oraz święte rytuały kapłanów, z których wiele przetłumaczono po raz pierwszy na język polski. Bohaterowie, podczas codziennej posługi kapłańskiej, opowiadają o obu świątyniach, dzięki czemu możemy lepiej poznać ich historię.

Mamy również szansę doświadczyć codziennego życia naszych bohaterów. Widzimy, jak Hiroko spędza wolny czas, na przykład podczas górskiej wycieczki; jak zbliża się do natury; jak spędza czas z najbliższymi przyjaciółmi w domku letniskowym - śpiewając lub oglądając gwiazdy. Poznajemy ją lepiej, obserwując ją w eleganckich japońskich restauracjach sushi lub na wycieczce motorówką. Z kolei Kazu zaprasza nas do małego, ale niezwykle uroczego, ramen baru, w którym dowiadujemy się, jak podaje się jedzenie „w stylu Hakozaki”.

NEWSLETTER
!Wypełnij to pole
!Wypełnij to pole