Weekend z Japonią pełną smaku
W pierwszy weekend lipca, od piątku do niedzieli, zapraszamy serdecznie na Weekend z Japonią pełną smaku, który zainauguruje początek wystawy I Love Sushi – projektu przygotowanego przez Japan Foundation w ramach międzynarodowej wymiany kulturalnej, we współpracy z Ambasadą Japonii w Polsce. W te dni czekają na Was pyszne jedzenie japońskie, ciekawe pokazy oraz dobra muzyka! W trakcie weekendu pojawi się możliwość nabycia biletu na wszystkie nasze wystawy w promocyjnej cenie.
Partnerem głównym wydarzenia jest Café Manggha.
Zachęcamy do zapoznania się z pełnym harmonogramem wydarzenia:
16.00 otwarcie wystawy I Love Sushi (wstęp wolny do godziny 22.00)
Celem ekspozycji jest zapewnienie szerszej orientacji w różnorakich aspektach atrakcyjności sushi. Umożliwia ona uzyskanie wiedzy o przyjęciu przez Japonię tej potrawy w jej pierwotnej formie, a następnie o modyfikowaniu jej w zgodzie z naturalnym środowiskiem, kulturą i stylem życia poszczególnych regionów kraju. Stanowi też wprowadzenie do prężnie rozwijającej się współczesnej kultury sushi i zachętę do zastanowienia się nad potencjałem tej formy kulinarnej jako żywności przyszłości w świetle rysujących się współcześnie wyzwań związanych z wyżywieniem ludzkości. Częścią wystawy jest symulacja wizyty w barze sushi w Japonii. Ekspozycja spodoba się zarówno osobom w niewielkim stopniu zaznajomionym z sushi jak i zagorzałym miłośnikom tej potrawy.
16.00–21.00 Wstęp na bieżące wystawy w promocyjnej cenie na początek wakacji: 20 zł – bilet normalny; 15 zł – bilet ulgowy
18.00–22.00 muzyka na żywo, występ Daniela Drumza
Daniel Drumz – DJ i producent muzyki elektronicznej z Krakowa. Obecny na scenie od ponad 20 lat. Występował m.in. w Japonii, Anglii, Belgii, Holandii oraz na największych polskich festiwalach (m.in. Open’er w Gdyni, Nowa Muzyka w Katowicach, Unsound w Krakowie). Od wielu lat prowadzi na antenie Off Radia Kraków autorską audycję Electric Relaxation Show. W latach 2018–2020 prowadził w Trójce audycje poświęcone japońskiej muzyce ambient. W 2020 roku zadebiutował pod swoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem – Daniel Szlajnda – z minimalistycznym albumem 木漏れ日. Niedawno powrócił z trasy koncertowej w Japonii, gdzie promował najnowsze wydawnictwo swojego zespołu JANKA dla tokijskiej wytwórni Newdubhall.
W Muzeum Manggha Daniel zaprezentuje DJ set złożony w całości z japońskiej muzyki pełnej odniesień do wsi, wybrzeży, ale i zatłoczonych ulic Tokio. Usłyszymy Ambient (często nazywany w Japonii „muzyką środowiskową”), New Age oraz – przeżywający w ostatnim czasie swoją drugą młodość – City Pop, czyli fenomen lat 70. i 80. XX wieku inspirowany zachodnią muzyką rozrywkową.
16.00–22.00 stoiska z japońskim jedzeniem – Youmiko Sushi, Yatai Sushi, Yaki Kingu
10.00–18.00 stoiska z japońskim jedzeniem – Youmiko Sushi, Yatai Sushi, Yaki Kingu
10.00–18.00 stoiska edukacyjne – zabawy festiwalowe:
przymierzenie yukaty – załóżcie yukatę i rozgośćcie się w świecie letnich japońskich festiwali (jap. natsu matsuri, 夏祭り). Yukata to tradycyjny strój noszony często podczas wielu świąt w letnim sezonie. Nie zapomnijcie o pamiątkowej fotografii na naszej ściance zdjęciowej!
10.00–18.00 stoiska z japońskim jedzeniem – Youmiko Sushi, Yatai Sushi, Yaki Kingu
10.00–18.00 stoiska edukacyjne – omikuji, przymierzanie yukaty, zabawa w jedzenie pałeczkami, tanabata, kendama
12.00–13.00 pokaz ceremonii herbacianej – Stowarzyszenie Senshinkai Chadou Urasenke Tankoukai
Podobno życzenia zapisane na małej kartce papieru zwanej tanzaku i zawieszone na gałązce bambusa mają moc się wypełnić podczas Tanabaty – święta gwiazd. W ten właśnie dzień chcemy zaprosić Państwa na drugie w tym roku kwartalne spotkanie herbaciane zorganizowane przez Stowarzyszenie Drogi Herbaty Senshinkai. Zapraszamy serdecznie na opowieści o herbacie i gwiazdach przy czarce herbaty.
16.00–18.00 pokaz kulinarny (słynne dania z Hokkaidō) oraz wykład o kuchni japońskiej prowadzony przez Yaki Kingu
Yaki Kingu, czyli Yumiko i Daniel zabiorą nas w kulinarną podróż na północ Japonii – do Hokkaidō! To największa wyspa północy, zasiedlona najpóźniej ze wszystkich wysp japońskich, na której mieszały się wpływy i zwyczaje z różnych stron Japonii dzięki nowym mieszkańcom, którzy przybywali na pełną lasów i gór wyspę.
Dzikie tereny, czysta woda jak i wiedza nowoprzybyłych sprawiła, że Hokkaidō uważane jest dzisiaj za stolicę najlepszych potraw i dań: najsmaczniejsza japońska fasolka azuki, najlepsze szkoły wyrabiania makaronu z gryki (jap. soba) i jej plantacje. Najlepsze mleko i wyroby mleczne. Najsmaczniejsza kukurydza i ziemniaki. Ostatnie lata to również najsmaczniejszy ryż w Japonii (Yume Pirika), jak i przepyszny i najdroższy na świecie melon z Yubari. Słynne piwo Sapporo oraz whisky Nikka produkowane do dzisiaj w Yoichi, a także miejsce urodzenia się ramenu w wersji miso. Trudno nie wspomnieć też o najlepszych owocach morza w Japonii: uni, hotatte, kraby, a co za tym idzie – sushi. To właśnie symbole i jeden z głównych powodów podróży Japończyków na Hokkaidō, by zasmakować w najsmaczniejszej kuchni, jaką można znaleźć w Japonii.
Podczas spotkania i pokazu kulinarnego Yaki Kingu zobaczycie jak przygotować dwie słynne, znane i lubiane potrawy Hokkaidō: zangi, czyli północna odmiana smażonego na gorącym oleju mięsa z kurczaka, wcześniej marynowanego w specjalnej zalewie. Uważa się, że po raz pierwszy pojawiła się w lokalnej restauracji w zachodnim porcie, w mieście Kushiro w latach 50. zeszłego wieku. Dzisiaj jest symbolem Hokkaidō, festiwali i najlepszej przystawki (jap. otsumami), którą można spotkać w licznych restauracjach na tej północnej wyspie. Różni się od popularnej wersji smażonego kurczaka karage miękkością i soczystością, będąc zarazem jednym z głównych kulinarnych punktów do spełnienia przez przybywających turystów z południa Japonii jak i innych krajów.
Potato sarada to drugie danie, które będziecie mogli poznać podczas spotkania z Yaki Kingu. To rodzaj yōshoku, czyli dania spoza Japonii, które zaczęło pojawiać w hotelach i na stołach Japończyków w okresie Meiji, kiedy to zaczęto publikować książki kucharskie z potrawami zagranicznymi. Japońska wersja sałatki ziemniaczanej charakteryzuje się perfekcyjnym połączeniem składników, z zachowaniem równowagi słodkości i słonego posmaku, dlatego tak często można ją znaleźć w wielu zestawach obiadowych bentō, podczas imprez oraz w formie przystawki w restauracjach.
Partnerem głównym wydarzenia jest Café Manggha.
Zachęcamy do zapoznania się z pełnym harmonogramem wydarzenia:
5 lipca (piątek)
16.00 otwarcie wystawy I Love Sushi (wstęp wolny do godziny 22.00)
Celem ekspozycji jest zapewnienie szerszej orientacji w różnorakich aspektach atrakcyjności sushi. Umożliwia ona uzyskanie wiedzy o przyjęciu przez Japonię tej potrawy w jej pierwotnej formie, a następnie o modyfikowaniu jej w zgodzie z naturalnym środowiskiem, kulturą i stylem życia poszczególnych regionów kraju. Stanowi też wprowadzenie do prężnie rozwijającej się współczesnej kultury sushi i zachętę do zastanowienia się nad potencjałem tej formy kulinarnej jako żywności przyszłości w świetle rysujących się współcześnie wyzwań związanych z wyżywieniem ludzkości. Częścią wystawy jest symulacja wizyty w barze sushi w Japonii. Ekspozycja spodoba się zarówno osobom w niewielkim stopniu zaznajomionym z sushi jak i zagorzałym miłośnikom tej potrawy.
16.00–21.00 Wstęp na bieżące wystawy w promocyjnej cenie na początek wakacji: 20 zł – bilet normalny; 15 zł – bilet ulgowy
18.00–22.00 muzyka na żywo, występ Daniela Drumza
Daniel Drumz – DJ i producent muzyki elektronicznej z Krakowa. Obecny na scenie od ponad 20 lat. Występował m.in. w Japonii, Anglii, Belgii, Holandii oraz na największych polskich festiwalach (m.in. Open’er w Gdyni, Nowa Muzyka w Katowicach, Unsound w Krakowie). Od wielu lat prowadzi na antenie Off Radia Kraków autorską audycję Electric Relaxation Show. W latach 2018–2020 prowadził w Trójce audycje poświęcone japońskiej muzyce ambient. W 2020 roku zadebiutował pod swoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem – Daniel Szlajnda – z minimalistycznym albumem 木漏れ日. Niedawno powrócił z trasy koncertowej w Japonii, gdzie promował najnowsze wydawnictwo swojego zespołu JANKA dla tokijskiej wytwórni Newdubhall.
W Muzeum Manggha Daniel zaprezentuje DJ set złożony w całości z japońskiej muzyki pełnej odniesień do wsi, wybrzeży, ale i zatłoczonych ulic Tokio. Usłyszymy Ambient (często nazywany w Japonii „muzyką środowiskową”), New Age oraz – przeżywający w ostatnim czasie swoją drugą młodość – City Pop, czyli fenomen lat 70. i 80. XX wieku inspirowany zachodnią muzyką rozrywkową.
16.00–22.00 stoiska z japońskim jedzeniem – Youmiko Sushi, Yatai Sushi, Yaki Kingu
6 lipca (sobota)
Wstęp na bieżące wystawy w promocyjnej cenie na początek wakacji: 20 zł – bilet normalny; 15 zł – bilet ulgowy10.00–18.00 stoiska z japońskim jedzeniem – Youmiko Sushi, Yatai Sushi, Yaki Kingu
10.00–18.00 stoiska edukacyjne – zabawy festiwalowe:
omikuji – potrząśnijcie pudełkiem i wylosujcie wróżbę. Czy los się do Was uśmiechnie? Nieprzychylne przepowiednie lepiej zostawić za sobą i przeczekać niesprzyjający czas.
przymierzenie yukaty – załóżcie yukatę i rozgośćcie się w świecie letnich japońskich festiwali (jap. natsu matsuri, 夏祭り). Yukata to tradycyjny strój noszony często podczas wielu świąt w letnim sezonie. Nie zapomnijcie o pamiątkowej fotografii na naszej ściance zdjęciowej!
zabawa w jedzenie pałeczkami – zapraszamy do udziału w specjalnie przygotowanych z tej okazji grach i zabawach wykorzystujących drewniane pałeczki do jedzenia. Nauczycie się jak prawidłowo trzymać pałeczki i wytrenujecie swój refleks. Dla wytrwałych mamy upominki!
stanowisko do tanabaty – 7 lipca Japonia obchodzi święto tanabata (jap. 七夕), które słynie ze zwyczaju zapisywania życzeń na kolorowych skrawkach papieru (tanzaku) i wieszaniu ich na łodygach bambusów. Pamiętajcie, żeby dobrze przemyśleć swoje prośby. Życzenia, aby mogły się ziścić, powinny odwoływać się do rozwoju Waszych talentów i umiejętności!
kendama – fantastyczna japońska żonglerka zagości w Muzeum Manggha podczas Weekendu z Japonią pełną smaku. Zarezerwujcie tutaj trochę czasu – kendama bardzo wciąga!
7 lipca (niedziela)
Wstęp na bieżące wystawy w promocyjnej cenie na początek wakacji: 20 zł – bilet normalny; 15 zł – bilet ulgowy10.00–18.00 stoiska z japońskim jedzeniem – Youmiko Sushi, Yatai Sushi, Yaki Kingu
10.00–18.00 stoiska edukacyjne – omikuji, przymierzanie yukaty, zabawa w jedzenie pałeczkami, tanabata, kendama
12.00–13.00 pokaz ceremonii herbacianej – Stowarzyszenie Senshinkai Chadou Urasenke Tankoukai
Podobno życzenia zapisane na małej kartce papieru zwanej tanzaku i zawieszone na gałązce bambusa mają moc się wypełnić podczas Tanabaty – święta gwiazd. W ten właśnie dzień chcemy zaprosić Państwa na drugie w tym roku kwartalne spotkanie herbaciane zorganizowane przez Stowarzyszenie Drogi Herbaty Senshinkai. Zapraszamy serdecznie na opowieści o herbacie i gwiazdach przy czarce herbaty.
16.00–18.00 pokaz kulinarny (słynne dania z Hokkaidō) oraz wykład o kuchni japońskiej prowadzony przez Yaki Kingu
Yaki Kingu, czyli Yumiko i Daniel zabiorą nas w kulinarną podróż na północ Japonii – do Hokkaidō! To największa wyspa północy, zasiedlona najpóźniej ze wszystkich wysp japońskich, na której mieszały się wpływy i zwyczaje z różnych stron Japonii dzięki nowym mieszkańcom, którzy przybywali na pełną lasów i gór wyspę.
Dzikie tereny, czysta woda jak i wiedza nowoprzybyłych sprawiła, że Hokkaidō uważane jest dzisiaj za stolicę najlepszych potraw i dań: najsmaczniejsza japońska fasolka azuki, najlepsze szkoły wyrabiania makaronu z gryki (jap. soba) i jej plantacje. Najlepsze mleko i wyroby mleczne. Najsmaczniejsza kukurydza i ziemniaki. Ostatnie lata to również najsmaczniejszy ryż w Japonii (Yume Pirika), jak i przepyszny i najdroższy na świecie melon z Yubari. Słynne piwo Sapporo oraz whisky Nikka produkowane do dzisiaj w Yoichi, a także miejsce urodzenia się ramenu w wersji miso. Trudno nie wspomnieć też o najlepszych owocach morza w Japonii: uni, hotatte, kraby, a co za tym idzie – sushi. To właśnie symbole i jeden z głównych powodów podróży Japończyków na Hokkaidō, by zasmakować w najsmaczniejszej kuchni, jaką można znaleźć w Japonii.
Podczas spotkania i pokazu kulinarnego Yaki Kingu zobaczycie jak przygotować dwie słynne, znane i lubiane potrawy Hokkaidō: zangi, czyli północna odmiana smażonego na gorącym oleju mięsa z kurczaka, wcześniej marynowanego w specjalnej zalewie. Uważa się, że po raz pierwszy pojawiła się w lokalnej restauracji w zachodnim porcie, w mieście Kushiro w latach 50. zeszłego wieku. Dzisiaj jest symbolem Hokkaidō, festiwali i najlepszej przystawki (jap. otsumami), którą można spotkać w licznych restauracjach na tej północnej wyspie. Różni się od popularnej wersji smażonego kurczaka karage miękkością i soczystością, będąc zarazem jednym z głównych kulinarnych punktów do spełnienia przez przybywających turystów z południa Japonii jak i innych krajów.
Potato sarada to drugie danie, które będziecie mogli poznać podczas spotkania z Yaki Kingu. To rodzaj yōshoku, czyli dania spoza Japonii, które zaczęło pojawiać w hotelach i na stołach Japończyków w okresie Meiji, kiedy to zaczęto publikować książki kucharskie z potrawami zagranicznymi. Japońska wersja sałatki ziemniaczanej charakteryzuje się perfekcyjnym połączeniem składników, z zachowaniem równowagi słodkości i słonego posmaku, dlatego tak często można ją znaleźć w wielu zestawach obiadowych bentō, podczas imprez oraz w formie przystawki w restauracjach.