W dniach 19–30 listopada ze względu na zmianę ekspozycji Muzeum pozostaje nieczynne
Wystawa

I Love Sushi

Gmach główny, poziom -1
06.07.2024 - 18.08.2024

Kurator: Hibino Terutoshi Teksty: Hibino Terutoshi, Hinohara Kenji Współorganizacja: Japan Foundation, Ambasada Japonii w Polsce

Na całym świecie sushi to bodaj najlepiej znany przykład washoku – japońskiej tradycji kulinarnej. Ale ile osób ma świadomość, że sushi nie narodziło się w Japonii? Już przed dwoma tysiącami lat w chińskim piśmie występował znak wyrażający to pojęcie, a niektórzy badacze sugerują nawet, że sushi pochodzi z jeszcze odleglejszego źródła w południowo-wschodniej Azji. Nikt nie wie z całkowitą pewnością, kiedy ani jak sushi przywędrowało do Japonii, niemniej jednak pismo chińskie w tym kraju przyjęło się dawno temu, a słowo będące odpowiednikiem sushi zawierają nawet najstarsze zabytki japońskiego piśmiennictwa, powstałe w ósmym stuleciu naszej ery. Można zatem stwierdzić obecność sushi w Japonii co najmniej od VIII wieku, jednak w owych czasach bardzo różniło się od tego, które znamy dzisiaj.

W 2013 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Oświaty, Nauki i Kultury (UNESCO) na swoją Listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości wpisała washoku, której archetypicznym przykładem jest właśnie sushi. Sushi to wyszukana i zdrowa potrawa, która świetnie smakuje i doskonale się prezentuje, a przy tym stała się już powszechnie znana na całym świecie. Przez tysiące lat uległo daleko idącym zmianom za sprawą wykorzystania różnorodnych zasobów naturalnych występujących na Wyspach Japońskich i wokół nich, stosowania wiedzy i nowych idei, a także nieustającej skłonności Japończyków do kosztowania smacznych potraw przy każdej nadarzającej się okazji. Odmiana sushi, która jako pierwsza przychodzi dziś większości osób do głowy, to nigiri-zushi, po raz pierwszy zaprezentowane około dwustu laty w mieście Edo – dzisiejszym Tokio.

Sushi rozpowszechniło się poza granicami Japonii i dziś cieszy podniebienia na całym świecie. Jednak mimo iż stało się daniem ogólnodostępnym, wiele osób poznało zaledwie niektóre z jego zalet. Celem niniejszej ekspozycji jest zapewnienie szerszej orientacji w różnorakich aspektach atrakcyjności sushi. Umożliwia ona uzyskanie wiedzy o przyjęciu przez Japonię tej potrawy w jej pierwotnej formie, a następnie o modyfikowaniu jej w zgodzie z naturalnym środowiskiem, kulturą i stylem życia poszczególnych regionów kraju. Stanowi też wprowadzenie do prężnie rozwijającej się współczesnej kultury sushi i zachętę do zastanowienia się nad potencjałem tej formy kulinarnej jako żywności przyszłości w świetle rysujących się współcześnie wyzwań związanych z wyżywieniem ludzkości. Częścią wystawy jest symulacja wizyty w barze sushi w Japonii. Ekspozycja spodoba się zarówno osobom w niewielkim stopniu zaznajomionym z sushi jak i zagorzałym miłośnikom tej potrawy.


Wystawę zainauguruje weekend z kuchnią japońską zaplanowany na dni od 5 do 7 lipca 2024.

Dzień otwarcia wystawy uatrakcyjni występ DJ Daniela Drumza (5 lipca, w godzinach 18.00–22.00), który w Muzeum Manggha zaprezentuje DJ set złożony w całości z japońskiej muzyki pełnej odniesień do wsi, wybrzeży, ale i zatłoczonych ulic Tokio. Usłyszymy Ambient (często nazywany w Japonii „muzyką środowiskową”), New Age oraz – przeżywający w ostatnim czasie swoją drugą młodość – City Pop, czyli fenomen lat 70. i 80. XX wieku inspirowany zachodnią muzyką rozrywkową.

Wystawa współorganizowana we współpracy z Japan Foundation oraz Ambasadą Japonii w Polsce.

NEWSLETTER
!Wypełnij to pole
!Wypełnij to pole